середа, 10 листопада 2021 р.

ПЛАСТИЛІНОГРАФІЯ – ЯК ЗАСІБ РОЗВИТКУ ДРІБНОЇ МОТОРИКИ РУК

 

Маленька дитина  пізнає навколишній світ за допомогою простих маніпуляцій. Їй хочеться все побачити, помацати і навіть спробувати на смак. Розвиток дрібної моторики є важливим етапом формування особистості, здатної творчо мислити і легко навчатися.

Дрібна моторика – це здатність виконання дрібних рухів пальцями і руками за допомогою скоординованих дій нервової, м’язової і кісткової систем. Дрібна моторика починає розвиватися з дитячого віку природним чином. В арсеналі батьків і педагогів заготовлені різні засоби розвитку дрібної моторики рук. Але одним з найбільш цікавих видів діяльності, в якому максимально задіяні пальці рук, є образотворча діяльність. Вона поєднує в собі малювання, ліплення, аплікацію. Пробудження інтересу до образотворчої діяльності у дітей, так само сприяє використання нетрадиційних технік роботи з різними матеріалами. Однією з таких форм діяльності є нетрадиційна техніка роботи з пластиліном – «пластилінографія».

«Пластилінографія» (від «графія» - створювати, зображати, «пластилін» - матеріал, за допомогою якого здійснюється виконання задуму) – це техніка, суть якої полягає в створенні пластиліном ліплених картин на будь – якій основі 9паперової, картонної і ін..),завдяки якій зображення виходить більш-менш опуклі, об’ємні і на горизонтальній поверхні. Пластилін пластичний і м’який матеріал для дитячої творчості, і основним інструментом в пластилінографії є руки, отже, рівень розвитку дрібної моторики рук дітей залежить від уміння володіти власними руками. Дана техніка гарна тим, що займаючись пластилінографією, у дитини розвивається вправність рук, зміцнюється їх сила, рухи обох рук стають більш узгодженими, а рухи пальців диференціюються, дитина готує руку до освоєння такого складного навику, як письмо.

Цей вид творчості благотворно впливає на розвиток уваги і памяті. Заняття пластилінографії виховують в дітях посидючість, відповідальність, акуратність, дбайливе ставлення до навколишніх предметів, творчі здібності.

Однак важливо памятати те, що в процесі занять з пластилінографії, не варто ставити перед дітьми складних завдань, щоб не відбити бажання у дошкільнят займатися таким видом творчості. Краще завжди починати з простого, підбадьорюючи  дітей, як красиво у них вийшло. Освоївши прості способи виконання пластиліном, можна почати виконувати вже більш складні роботи. Завдяки техніці пластилінографії, можна створювати різні композиції на площині із зображенням елементів тваринного і рослинного світу, орнаменти, різні натюрморти.

Таким чином, «пластилінографія» - як нетрадиційний засіб розвитку дрібної моторики дитячих рук незамінна в художній творчості, вона координує рухи пальчиків, розвиває зір, дозволяє розкрити творчий потенціал дитини.

                               


Немає коментарів:

Дописати коментар